Информационный интернет-ресурс; не является официальным источником какого-либо религиозного объединения
Меню сайта

Архив записей

VK
Посещаемость

· RSS 02.12.2023, 11:23

Главная » 2022 » Ноябрь » 27 » Недѣля 24-я по Пятидесятницѣ
12:00
Недѣля 24-я по Пятидесятницѣ

Разруши́лъ еси́ Кресто́мъ Твои́мъ сме́рть, / отве́рзлъ еси́ разбо́йнику ра́й, / мѵроно́сицамъ пла́чь преложи́лъ еси́, / и апо́столомъ проповѣ́дати повелѣ́лъ еси́, / я́ко воскре́слъ еси́, Христе́ Бо́же, / да́руяй мі́рови // ве́лію ми́лость (Тропарь воскресный, гласъ 7).

Не ктому́ держа́ва сме́ртная / возмо́жетъ держа́ти человѣ́ки: / Христо́съ бо сни́де, сокруша́я и разоря́я си́лы ея́; / связу́емь быва́етъ а́дъ, / проро́цы согла́сно ра́дуются, / предста́, глаго́люще, Спа́съ су́щимъ въ вѣ́рѣ: // изыди́те, вѣ́рніи, въ воскресе́ніе (Кондакъ воскресный, гласъ 7).

Еф 2:14-22; Зач. 221

Брaтіе, Христосъ есть миръ нашъ, сотворивыи обоя едино, и срѣдостѣніе ограды разоривъ, вражду плотію своeю, закона заповѣдемъ, учeніи упразднивъ, да оба созиждетъ собою во единого новаго человѣка. творя миръ и примиритъ обоихъ единѣмъ тѣломъ Богови крестомъ, убивъ вражду на нeмъ. и пришeдъ благовѣсти миръ вамъ, далнимъ и ближнимъ. зане тѣмъ имамы приведeніе. обои во единъ Духъ ко Отцу. Тѣмъ же убо ктому нѣсте странни пришeлцы, но сожителе святымъ, и присніи Богу, наздани бывше на основаніи апостолъ и пророкъ, сущу краеуголну самому Ісусу Христу, о нeмъ же всяко созданіе составляемо, раститъ въ церковь святую Господеви. о нeмъ же и вы созидаетеся въ жилище Божіе Духомъ.

Лк 8:41-56; Зач. 39

Во время оно, человѣкъ нѣкій приступи ко Ісусу, ему же имя Іаиръ, и той князь сонмищу бѣ, и падъ при ногу Ісусову, моляше его внити въ домъ свой. яко дщи единородна бѣ ему, яко лѣтъ двоенадесяте, и та умираше. Егда же идяше, народи угнѣтаху его. И жена, сущи въ точeніи крове отъ двоюнадесяте лѣту, яже врачeмъ издавши все имѣніе, и не возможе ни отъ единого исцѣлѣти. и приступльши созади коснуся края ризъ его. и абіе ста токъ крове ея. И рече Ісусъ, кто есть коснувыися мнѣ; отмѣтающимжеся всѣмъ. рече Пeтръ, и иже съ нимъ. наставниче, народи одержатъ тя и гнетутъ, и глаголеши кто есть коснувыися мнѣ; Ісусъ же рече, прикоснуся мнѣ нѣкто. азъ бо чюхъ силу изшeдшую изъ мене. Видѣвши же жена яко не утаися, трепeщущи пріиде, и падши предъ нимъ, за нюже вину прикоснуся ему, повѣда ему предъ всѣми людми, и яко исцѣлѣ абіе. онъ же рече ей, дерзай дщи, вѣра твоя спасе тя, иди въ миръ. Еще ему глаголющу, пріиде нѣкто отъ архисинагога, глаголя ему, яко умре дщи твоя, не движи учителя. Ісусъ же слышавъ, отвѣща ему глаголя. не бойся, токмо вѣруй, и спасeна будетъ. Пришeдъ же въ домъ, не остави ни единого внити, токмо петра и Іoанна и Іакова, и отца отроковица и матере. Плакахужеся вси, и рыдаху ея. онъ же рече, не плачитеся, не умре бо, но спитъ. И ругахуся ему, вѣдяще яко умре. онъ же изгнавъ вонъ всѣхъ, и емъ за руку ея, возгласи глаголя. отроковице востани. И возвратися духъ ея, и воскрeсе абіе. и повелѣ дати ей ясти. и дивистася родителя ея. онъ же повелѣ има, никомуже повѣдати бывшее.

Размышление

Христос уже широко известен в народе, Его рады принять и поэтому ожидают Его приход. Увы, Его популярность пока что мало связана с пониманием того, Кто Он и зачем пришёл к людям... Неудивительно, что Иаир обращается к Нему за исцелением дочери, и Христос откликается на просьбу. Но ни Иаир, ни его домашние ещё не знают, что Он пришёл победить смерть, поэтому так понятна просьба не утруждать Учителя, когда разнеслась весть о смерти дочери Иаира. Но чудовищно то, что при этом мы слышим смех: даже в трагический момент люди находят возможным смеяться над Тем, Кто назвал умершую спящей. В этом смехе уже слышны издевательства над Ним, когда Он будет схвачен и отдан на расправу. Но Он не бывает поругаем, издевавшиеся оказались посрамлены.

По дороге к Нему прикоснулась кровоточивая. Совсем недавно Он нарушил установления об осквернении, прикоснувшись к прокажённому, и вот теперь страдающая женщина, прикоснувшись к Нему, также нарушила правила поведения при нечистоте. И Он одобряет её дерзновение. Одобряет не потому, что, как некоторым кажется, хочет сломать существующие нормы, но потому, что Его милость выше самоцельного ритуализма.

Эти два поразительно разных чуда произошли одно за другим и всегда объединяются евангелистами в один рассказ. Какие разные судьбы у этих двух женщин! Одна из них половину сознательной жизни прожила в тщетной надежде на исцеление, потратив на это всё состояние — и материальное и душевное. Она прошла через позор своей нечистоты, нашла в себе смелость прикоснуться к учителю «нечистой» рукой и сознаться в этом. Другая — двенадцатилетняя девочка, не знавшая Иисуса и ни о чём Его не просившая — прошла через опыт смерти и была вызвана из неё по вере родителей. Их объединяет один Господь, одно действие Его милости. Пропасть, разделяющая их и нас ещё больше — две тысячи лет, культура, география и многое другое. Но всё Тот же Человек действует в нашей жизни, исцеляя и воскрешая, объединяя нас друг с другом, и с теми женщинами, и со множеством тех, кто испытал Его действие — в одну семью, в одну Церковь.

БИБЛИЯ-ЦЕНТР. Мысли вслух.

Просмотров: 105 | Добавил: admin | Теги: РКЦВО